FÖRÄLDRAPLAN
"Genom att vi fått hjälp att diskutera igenom och skriva under på hur vi vill ha vårt samarbete har vi idag en egen föräldrabok att hålla oss till så att vi slipper allt tjafs, och kan ändå göra ändringar när vi är överens. Det är en trygghet att kunna planera utan oro för att det skall bli bråk om allt."
En föräldraplan är frivilliga överenskommelser för föräldrar som vill få sitt gemensamma föräldraskap att fungera bättre. Den är inte juridiskt bindande utan bygger på er vilja samarbeta för barnets bästa.
Använd den bara om det är det som är ert mål.
Föräldraplanen kan göras tidigt efter eller under separationen. Det kan vara ett sätt att undvika att hamna i vårdnadstvist.
Förklara för era respektive partners, vänner och släktingar att ni bestämt er för att samarbeta, för era barns skull. Be dem stötta er i det. Om någon i ditt nätverk inte respekterar det så förklara att de skadar barnen om de fortsätter driva konflikten.
Ta hjälp av någon kunnig samtalsledare om ni inte kan kommunicera konstruktivt med varandra om barnen och lösa konflikter själva.
Välj samtalsledare med omsorg, om ni inte får förtroende för den som hjälper er så byt. En bra samtalsledare är inte neutral utan kommer att stå för att barns bästa skall vara avgörande i era beslut och säga till er om ni tappar fokus.
Skriv ut, fyll i och ta med er "Inför Föräldraplanen" till första mötet. Ni behöver inte visa den för varandra men den som håller i samtalen behöver få ta del av den.
En föräldraplan är till för att trygga barnen, de beslut ni tar skall åstadkomma det.
Gör bara överenskommelser som du har för avsikt att hålla. Bristande tillit är en grogrund för nya konflikter, visa att du går att lita på. Varje gång.
Tänk på att de överenskommelser som görs skall vara basen för samarbetet. Det innebär att det ni är överens om skall fungera även när er relation är som sämst.
Allt kan inte regleras. Ni kommer att göra på olika sätt som föräldrar. Acceptera det och se att det faktiskt kommer att tillföra ert barn olika perspektiv.
Kritisera inte den andra förälderns sätt inför barnet.
Det skadar oftast bara barnet.
Vid överlämningar eller möten då barnen är närvarande skall ni vara respektfulla mot varandra. Om ni absolut inte kan hälsa på varandra utan att visa förakt är det bättre att lösa överlämningar på annat sätt.
Gör ett umgängesschema som är tydligt och specifikt med tid och plats för överlämningar. Det är ofta hjälpsamt att få det juridiskt bindande genom avtal eller dom. Kontakta familjerätten i din kommun för vägledning.
Våga tro på att ni kan förändra destruktiva kommunikationsmönster.
Ta ansvar för din del av konflikten och gör vad du kan.
Nappa inte på alla inviter till konflikt.
"...ja vi är ju inte bästa vänner nu heller precis men jag blir iallafall inte beredd på bråk varje gång telefonen ringer, vi kan faktiskt prata om barnen utan att börja anklaga varandra...det är ju en himla skillnad.."
Om ni kör fast;
Ta en paus och fundera på om det finns något ni behöver få hjälp att reda ut innan ni fortsätter med ert samarbete.
Det finns inga vinnare i vårdnadstvister.
Tro inte att ensam vårdnad är lösningen på alla problem. Oavsett vårdnad så har barn rätt till umgänge med båda föräldrarna utifrån barnets behov. Många av de överenskommelser föräldraplanen innehåller kommer ni att behöva vara överens om oavsett vårdnadsfrågan.
Utsätt inte barn för utredningar i onödan.
Självklart skall missförhållanden anmälas och utredas! Men se till eventuella orosanmälningar baseras på omsorg om barnet och att du inte anmäler för att hämnas på din f.d partner. Att medvetet göra falska anmälningar anser jag bör betraktas som ett övergrepp i sig.
Copyright © 2009-2025 Föräldraplan Sverige All rights reserved
Föräldraplaner används i vissa stater i USA för att reglera frågor om vårdnad, boende och umgänge.
Såväl privat som i mitt arbete har jag genom åren mött många barn som farit väldigt illa av att utsättas för vuxnas oförmåga eller ovilja att hålla barnen utanför sina konflikter.
I mitt arbete som familjebehandlare kom jag 2009 i kontakt med de amerikanska föräldraplanerna då jag sökte efter verksamma metoder för att hjälpa par i vårdnadsstrider att strukturera vardagen så att samarbetet fungerade. När jag läste dem föreföll de innehålla för få detaljöverenskommelser för att de föräldrapar jag träffat skulle bli hjälpta av dem så jag förstod att det inte skulle räcka med en översättning av det material jag hade att tillgå.
Det som ofta lyftes upp som konfliktområden i samtal med separerade föräldrar var inte de stora övergripande frågorna utan snarare de många små vardagliga dilemman som föräldrar måste lösa, och det i samarbete med en partner man en gång valt att separera ifrån eller blivit lämnad av. Därför bestämde jag mig för att utarbeta en föräldraplan som tog avstamp i de frågor jag såg att föräldrar brottades med och fastnade i.
En plan för hur separerade föräldrar trots allt skulle kunna föräldra gemensamt.
Den första svenska Föräldraplanen var klar 2010. Den Föräldraplan som finns att ladda ner här har reviderats flera gånger sedan dess.
Det kostar ingenting att använda föräldraplanen (mer än tid, kraft, tålamod och ödmjukhet).
Kom ihåg att om du vill citera delar från Föräldraplanen eller från hemsidan måste du uppge källa.
Sidan drivs av Föräldraplan Sverige.
Vad händer om man bryter överenskommelserna?
Eftersom Föräldraplanen inte är juridiskt bindande så är det korta svaret; ingenting. Ett mer utförligt svar är att om ni är överens så kan ni frångå Föräldraplanen hur mycket ni vill utan att det gör nåt. Är ni oense riskerar ni att er konflikt kommer att fortsätta vilket påverkar både er och era barn negativt. Om ni inte får hjälp av Föräldraplanen så sök annan hjälp.
Hur gör man för att ändra i Föräldraplanen?
Om ni gjort överenskommelserna själva och behöver förnya dem så skriver ni bara ut den eller de sidor det gäller och fyller i er nya överenskommelse. Om ni haft eller behöver ha samtalsstöd så rekommenderar jag i första hand att ni kontaktar den som hjälp er första gången om det är möjligt. I annat fall kan ni kontakta socialtjänsten, familjrätten eller familjerådgivningen i er kommun för vägledning.
Kan man få hjälp med att fylla i Föräldraplanen?
Om konflikterna varit långvariga eller om ni har svårt att prata med varandra utan att hamna i bråk så rekommenderar jag att ni alltid tar hjälp av professionella utomstående samtalsledare med erfarenhet av par- eller familjesamtal, familjerätt eller medling för att arbeta fram överenskommelser. Använd och fyll i säkerhetsbedömningen i "Inför Föräldraplanen" och ta med den till den som skall hålla i era samtal.
Vi pratar inte med varandra för det blir bara bråk då, hur skall vi kunna göra en Föräldraplan utan att träffas?
Det är inte ett krav att ni sitter i samma rum samtidigt för att komma fram till överenskommelser. I mina samtal kan jag ibland träffa par samtidigt även om de sitter i olika rum och jag går emellan. Man kan också ses vid separata tillfällen. Be den som hjälper er med Föräldraplanen att utifrån hur ni fyllt i dokumentet "Inför Föräldraplanen" göra en planering för hur era samtal kan genomföras på bästa sätt.
.......................
Citat från barn:
"...det enda jag vill är att mamma och pappa skall bli sams, det är det enda jag önskar mig i både födelsedagspresent och julklapp"
"...jag vill ju att de skall vara glada för att jag har det bra hos den andra."
"...jag blir så ledsen när jag tänker på att de är mycket trevligare mot folk de knappt känner än mot varandra, skrattar med grannen och så men hälsar knappt på varann"
"..ibland känns det som om mamma vill att jag hatar pappa och då vågar jag inte säga emot"
"...jag vill att de kan hälsa på varandra när vi ses. Inte bara stå tysta och titta på mig, det är jättejobbigt!"
"...jag vill bara höra bra saker om mina föräldrar"